“İdlib bu dönemin Kerbela’sıdır”

Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) gündem belirleyen Sinerji toplantılarına kaldığı yerden devam ediyor.

GÜNDEM 13.03.2020, 22:59 16.03.2020, 01:24
“İdlib bu dönemin Kerbela’sıdır”

GESİAD’ın 13'üncü Olağan Genel Kurulu sonrasında göreve gelen yeni yönetimin ilk Sinerji toplantısında Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar konuk oldu.

Almira Hotel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Mete Yarar, “Önümüzdeki dönem hem fırsatları hem de kırılganlıkları barındırıyor. Biz eğer bu dönemde kendi içimizde kırılganlıklar yaşamaz, teknik bir hata yapmaz ve safımızı belirlemede yanlış karar vermezsek dünyada ilk 10 ülkeden bir tanesini olacağımızı düşünüyorum” dedi.

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe; Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, GESİAD Kurucu Başkanı M. Orhan Efe, İç Mimarlar Odası Başkanı Nur Gül Arslan, Kalder Bursa Şubesi Başkanı Emin Direkçi, GESİAD önceki dönem başkanları ile çok sayıda GESİAD üyesi ve STK temsilcisi katıldı.

“GESİAD, BİR GİRİŞİMCİ OKULUDUR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, GESİAD’ın kuruluşunun 30.yıla yaklaştığını ve Bursa iş dünyasının mihenk taşlarından biri olduğunu ifade etti. GESİAD’ın bir girişimci okulu olduğunu belirten Kaya, “GESİAD’ın 13. dönem yönetim kurulu olarak göreve başladığımızda ilk önce dernek merkezimizi Mudanya yolu üzerinde Geçit’teki yeni yerine taşıdık. Ardından Ankara’ya Anıtkabir’e ziyaretimizi gerçekleştirdik. Bursa Valimiz ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımızı da ziyaret ederek kentimizin mülki amirleriyle iyi ilişkilerimizi sürdürdük” dedi.

“BİZ, 3. DÜNYA ÜLKELERİ İLE KIYASLANAMAYIZ”

Son birkaç yıldır ülke olarak önemli bir süreçten geçtiğimizden bahseden Başkan Kaya, “2018 yılı ortalarında başlayan bir takım manipülasyonlarla önce ekonomimizi olumsuz etkilemek istediler. 40 yıla yakın bir süredir devam eden terör belası yurt içinde büyük oranda son bulunca yeni senaryolar devreye sokuluyor. Güneyimizde büyük oyunlar oynanıyor. Son günlerde ‘coğrafya kaderimizdir’ diye sıkça dile getiriliyor. Demoralize olmayacağız, çok çalışacağız. Biz, 3. dünya ülkeleri ile kıyaslanamayız. Unutulmamalı ki biz de büyük ülkeyiz. En büyük gücümüz de birlik ve beraberliğimizdir” diye konuştu.

Gecede konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik de, “Türkiye artık pasif değil aktif bir konumdadır. Bunu da son zamanlarda hepimiz yakından takip etmekteyiz. Temennimiz Bölge’mizin huzura ve sükûna kavuşmasıdır. GESİAD’a böyle güzel bir toplantı tertip ettiği için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BU ASİMETRİK BİR SAVAŞ”

Gecenin konuşmacısı olan Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, dünyanın tam 42 noktasında çatışma olduğunu ve 3. Dünya savaşının yaşandığını ifade etti. Bu çatışmaların geçmişteki konvansiyonel savaşlardan farklı gerçekleştiğini söyleyen Yarar, “3. dünya savaşının ismi asimetrik savaş. Asimetrik savaş; bildiğimizden çok farklı metotlarla, bilinen bir ülkeyi devlet olmaktan çıkarmaya ve toprağını kaybetmeye yönelik iç karışıklıklar yaratmaya yarayan bir tür. Bu asimetrik savaş yöntemlerinin uygulandığı yerlere örnek vermek gerekirse; ekonomik ambargoların yapıldığı İran, iç savaşın yaşandığı Suriye ve Libya, siber savaşların yaşandığı Belarus, ekonomik sıkıntıların yaşatılmaya çalışıldığı, darbeler yapılan Mısır. İşadamı da dünyada değişen bu parametreleri bilmek istiyor. Çünkü en çok ihtiyacınız olan şeylerden biri öngörü. Örneğin Libya’da yaşanacakları 6 ay önce görebilseydik bugün belki birçok işadamımız içerde malını bırakıp çıkmayacaktı. 6 ay ile 2 yıl arasındaki zaman birçok işadamı için hayati olabiliyor. Ya girmek için vazgeçiyor, ya da çıkmak için zaman kazanabiliyor.”

“EN AZ 10 YIL SICAK ÇATIŞMA, 20 YIL DA İÇ KARIŞIKLIKLAR DEVAM EDECEK”

Bölgedeki karışıklıkların en az 20 yıl daha süreceği öngörüsünde bulunan Yarar şöyle devam etti: “İdlib, sadece bir kent değil, Ortadoğu’da bütün sorunların kesiştiği bir alan. Soğuk Savaş döneminde güç mücadelesi yapılan Berlin gibi bir yer. Bugün İdlib; Rusya ve NATO’nun mücadelesinin, İsrail’in İran’la mücadelesinin ve mezhepsel anlamda da başka bir mücadelenin temelini oluşturuyor. Ben İdlib’i bu dönemin Kerbela’sı olarak nitelendiriyorum. Bu bölge Türkiye ve Suriye’nin ortak çözümünün de ötesine geçti. Bu nedenle kaostan beslenen gruplar, buradaki savaşın bitmesini istemeyecek ve sürdürebilecekleri kadar sürdüreceklerdir. Ben en az 10 yıl sıcak çatışma, en az 20 yıl da iç karışıklıklar devam edecek diye tahmin ediyorum.”

“TERÖRLE MÜCADELEMİZ VE KÖRFEZ SAVAŞI’NIN BİZE MALİYETİ 400 MİLYAR DOLARI AŞTI”

Özellikle 34 şehidimizden sonra kamuoyunda yükselen ‘Suriye’de ne işimiz var’ sorularıyla ilgili de konuşan Yarar, “Türkiye, Ortadoğu’daki sorunların dışında kaldığında az etkilenir algısı var. Geçmişe gidelim. Irak ülkemizin en etkili ticari partnerlerinden biriydi. 1991’deki İran-Irak savaşının bir parçası olmadık. Ama bu savaşın Türkiye’ye 2003’e kadar ki maliyeti yalnızca ambargolardan kayıplarla beraber 120 milyar dolar civarı. Bizim hiç parçası olmadığımız bu sorunun Türkiye’ye 1991’den 2020 yılına kadar ki maliyeti minimum 400 milyar, maksimum da 700 milyar dola civarındadır. Keza biz, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtını yapmasaydık bugün Doğu Akdeniz diye bir yer yoktu. Suriye’de oluşumuzun doğru veya yanlış olduğunu bugün çok anlayamayabiliriz belki ama onlarca yıl sonra farkına varacağız” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM HEM FIRSATLARI HEM DE KIRILGANLIKLARI BARINDIRIYOR”

Yarar sözlerini şöyle noktaladı: “Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra güç, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeydi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’ye geçmişti. Şimdi yeni bir dünya düzeni için altyapı hazırlanıyor. Bu bir doğum sancısı. Yeni bir lider çıkacak. Ve muhtemelen de bu yeni lider ABD olmayacak. Önümüzdeki dönem hem fırsatları hem de kırılganlıkları barındırıyor. Biz eğer bu dönemde kendi içimizde kırılganlıklar yaşamazsak, teknik bir hata yapmaz ve safımızı belirlemede doğru karar verirsek, ilk 10 ülkeden bir tanesini olacağımızı düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin jeostratejik konumu hiç değişmedi ve önemi giderek artıyor. Çevresindeki tüm ülkeler güç kaybederken Türkiye kendi gücünü koruma potansiyelini gösterdi. Kırılgan ülkeler ortasında bir merkez konumundayız. Askeri anlamda Bölgedeki diğer ülkelere göre de çok çok öndeyiz.”

GESİAD YENİ ÜYELERLE DAHA DA GÜÇLENDİ.

Programın sonunda GESİAD’a yeni katılan17 üyeye, rozetleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik ve GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya tarafından takıldı. Programda ayrıca gecenin düzenlenmesinde katkıları olan AER Otomotiv firması sahibi Ömer Abdullah Akarca’ya da plaket verildi.

Program sonunda GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, gecenin anısına Mete Yarar’a plaket takdim etti.

Yorumlar (0)
19°
kapalı