06.12.2022, 22:56 48

Lojistik sektörünün geleceği

Şu bir gerçek ki; lojistik sektörü ışınlanma yolu ile taşıma çıkana kadar dinamizmini koruyacak ve devamlılığını sürdürecektir.

Çeşitli yeni taşıma modellerinin ortaya çıkması, intermodal taşıma modelleri ve multimodal taşıma modellerinin gelişmesi sektörü sürekli yenilenebilir ve rekabeti arttırılabilir kılmaktadır.

Değişen konjonktürde sektör temsilcilerinin teknolojiye yatırım yapması, son gelişmeleri sürekli takip etmesi, taşıma yapılan ülkelerin güncel kurallarını ve taşıma yasalarını sürekli takip etmesi gerekmektedir.

Bu dinamik sektörün avantajları olduğu gibi elbette bazı dezavantajları da vardır.

Sektörde sistem hızlı bir şekilde çalıştığı için sisteme yeni girenler hızlı oluyor ve elenenler de doğal olarak aynı oranda fazla oluyor.

Sistemde kalmanın yolu sürekli yenilenme ve araştırmadan geçmektedir.

Günümüzün temel konularından biri de iklim değişikliği yasasıdır. Sürdürülebilirliği merkezine alan yeni sürece uygum sağlamak için geliştirilen teknolojik yatırımlar, sektördeki bazı kuralları değiştirecek ve yeni düzene uyum sağlayamayanlar yok olup gidecektir.

Sürdürülebilirlik çalışmalarının kağıt kullanımından, yakıt kullanımına kadar çok geniş etki alanları olacak. Bütün çalışmalarda temel ilke ; çevreyi olabildiğince korumak.

Doğayı kirletmemenin yollarını ararken değişimi yakalayacak ve değişim serüvenine dahil olacağız.

Bu süreçte geç kalmamak lazım, çünkü sektörümüz oldukça dinamik.

İklim Yasası gereği 2030 yılı lojistik planlamalarında içten yanmalı motorların aşamalı olarak kaldırılması hedefleniyor.

Bu durum şu an için sadece otomobil sınıfı için planlanıyor, fakat ani bir karar ile kamyon sınıfı araçlar da bu kapsama dahil edilebilir.

2030 yılında olmasa bile ileriki yıllarda bu konu sektörün önüne mutlaka gelecektir. Çünkü 2050 yılında %0 egzoz emisyon gazı planlanmaktadır.

Dünya çapında böyle bir hedef konulduğu için önlemlerimizi ve yatırımlarımızı şimdiden planlamamız, gelişmeleri sürekli takip etmemiz gerekmektedir.

Kağıt kullanımını azaltmak dijitalleşmede ilk adım olacaktır. Lojistikte e fatura, e irsaliye gibi ileriye doğru e-cmr, e-imza , e-teslim formu vb uygulamalar getirilebilir ve taşımanın tamamı dijital ortamdan takip edilebilir.

Yeni çağa ayak uydurmak için gelişmeleri sürekli takip edelim, yeniliklerin tamamını olmasa bile en azından bir kısmını uygulayarak değişime biz de dahil olalım.

Yorumlar (0)
16°
kapalı